Chronische pijnsyndromen

Er bestaan verschillende soorten pijnsyndromen met elk eigen kenmerken. Hieronder vindt u een overzicht van veel voorkomende aandoening die chronische pijn geven.

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een zeer veel voorkomende klacht waarbij bij 20% van de patiënten de rugpijn een chronisch karakter heeft. Rugpijn kan veroorzaakt worden door structurele afwijkingen in de rug bijvoorbeeld door een rughernia, een ontsteking of ernstige veranderingen van de stand van de rug. Vaak worden echter bij aanvullend onderzoek geen afwijkingen gevonden die een verklaring kunnen zijn voor de rugpijn en wordt de oorzaak gezocht in pijnklachten veroorzaakt door de spieren, banden en gewrichten in de rug.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom dat pas recent klinisch en wetenschappelijk erkend wordt. De ziekte fibromyalgie wordt gekenmerkt door spier- en/of gewrichtspijn en overgevoeligheid op meerdere, verspreide plekken over het lichaam. Veel patiënten hebben naast pijn last van vermoeidheid en slaapstoornissen. Fibromyalgie kan op elke leeftijd voorkomen, opvallend is dat 80-90% van de fibromyalgie patiënten vrouw is.

De gedachte is dat de oorzaak van fibromyalgie wordt verklaard door een stoornis van de pijnverwerking. De hersenen van gezonden mensen kunnen pijnsignalen beïnvloeden door deze signalen te dempen. Dit mechanisme wordt endogene pijnstilling genoemd. Bij patiënten met fibromyalgie is dit mechanisme hoogstwaarschijnlijk verstoord, waardoor pijnsignalen gemakkelijker versterkt worden. Naar de oorzaak van deze verstoring wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht, onderzoekers hebben echter nog niet vast kunnen stellen wat het precieze mechanisme is van deze verstoring.

Dunne vezel neuropathie

Dunne vezel neuropathie wordt veroorzaakt door de beschadiging van de dunne zenuwvezels vlak onder de huid waardoor zenuwpijn ontstaat. Er zijn verschillende ziektes waarbij dunne vezel neuropathie voorkomt zoals suikerziekte, auto-immuunziekten of als gevolg van chemotherapie, maar dunne vezel neuropathie kan ook voorkomen zonder dat er een andere ziekte aanwezig is. De aanwezigheid van dunne vezelneuropathie kan worden vastgesteld door het onderzoeken van de vezels in een huidbiopt of zoals recent aangetoond door het maken van foto’s de zenuwvezels in het hoornvlies van het oog.

Andere soorten pijn

We hebben nog veel vormen van pijn niet benoemd. Voorbeelden hiervan zijn CRPS (complex regionaal pijn syndroom), pijn bij reuma en andere vormen van gewrichtsontsteking, pijn bij gewrichtsslijtage (artrose), hoofdpijn, aangezichtspijnen, ischemische pijn, buikpijn, pijn in het oog, etc., etc. Voor veel van deze pijnsyndromen zijn wij op zoek naar een geschikte vorm van pijnstilling.

Verder lezen over pijn


Soorten pijn

Hoe ontstaat pijn en welke verschillende soorten pijn bestaan er? Lees hier verder

Acuut en chronisch

Wat zijn acute en chronische pijn, hoe vaak komen ze voor?
Lees hier verder

Pijnbehandeling

Er zijn verschillende vormen van pijnbehandeling.
Lees hier verder