Het LAX onderzoek voor patiënten met zenuwpijn door chemotherapie

Zenuwpijn na chemotherapie?  Zeker iets aan te doen!


Een groot deel van de kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, krijgt tijdens of na hun behandeling last van zenuwpijn, ook wel pijnlijke neuropathie genoemd. Door de chemotherapie kunnen zenuwen in het lichaam beschadigen, waardoor ze niet meer goed werken en er veranderingen in gevoel, tintelingen en zenuwpijn kunnen optreden. Welke klachten iemand krijgt kan per patiënt verschillen en hangt af van welke zenuwen zijn aangetast. De klachten kunnen kort, maar ook jaren duren. Bij meer dan de helft van de patiënten duren de klachten van pijnlijke neuropathie meer dan twee jaar.

Impact

In een vragenlijstonderzoek van het NFK (Nederlandse Federatie van Kanker patiëntenorganisaties) uit 2021 geeft tweederde van de patiënten aan pijn of klachten aan zowel de handen als voeten te hebben. Deze klachten hebben grote invloed op de kwaliteit van leven en beperken patiënten in hun dagelijkse bezigheden.

Behandeling

Tot nu toe is er nog geen behandeling gevonden die de neuropathie kan voorkomen. Daarnaast is de behandeling van de zenuwpijn vaak lastig en er zijn maar weinig pijnstillers die goed effect hebben. Op dit moment is er wel één medicijn wat bewezen effectief is. Dit medicijn heet duloxetine, een antidepressivum dat ook veel gebruikt wordt als pijnstiller bij zenuwpijn.

Wij doen onderzoek

Er is nog veel onduidelijk over pijnlijke neuropathie na chemotherapie en de behandelopties zijn beperkt. Daarom doet de afdeling Anesthesiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek naar deze vorm van pijnlijke neuropathie. Met het ‘LAX-onderzoek’ hopen wij pijnlijke neuropathie door chemotherapie beter te begrijpen en een nieuwe behandeloptie te vinden. Daarom zijn wij op zoek naar patiënten met zenuwpijn door chemotherapie die willen deelnemen aan dit onderzoek.

 .

.

Wat houdt het onderzoek in?

In eerder onderzoek is gevonden dat duloxetine een werkzame pijnstiller is tegen zenuwpijn door chemotherapie. In ons huidig onderzoek, genaamd ‘LAX onderzoek’, willen wij een nieuwe pijnstiller voor zenuwpijn vergelijken met duloxetine. Deze nieuwe pijnstiller, genaamd lacosamide, is een al bestaand medicijn en wordt voorgeschreven bij epilepsie en soms bij zenuwpijn. Er zijn recente berichten dat lacosamide goed kan werken tegen zenuwpijn. Tegelijkertijd richt ons onderzoek zich op het beter begrijpen van pijnlijke neuropathie veroorzaakt door chemotherapie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Als u mee wil doen met dit onderzoek, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij zullen u extra informatie en enkele vragen toesturen en daarnaast zal een afspraak gemaakt worden in het LUMC. Tijdens uw bezoek in Leiden bekijken we samen of u kunt deelnemen aan het LAX onderzoek. Bij geschiktheid gaan we verder een aantal testen doen om te meten hoe u pijnlijke prikkels ervaart. Vervolgens krijgt u een behandeling voor 8 weken met duloxetine of lacosamide. Loting bepaalt welke behandeling u krijgt. In deze 8 weken vult u vragenlijsten in over het effect van de medicijnen, uw pijnscores, en uw tevredenheid met de behandeling. Ook bellen we elke week om effecten van duloxetine of lacosamide te bespreken. Na 8 weken komt u nogmaals naar het LUMC en doen we dezelfde testen als bij het eerste bezoek. Daarnaast bespreken we hoe het onderzoek voor u verlopen is. Hierna stopt het onderzoek. Mocht u voldoende pijnstilling ervaren van het door u gebruikte medicijn dan kunt u de behandeling via de pijnpoli van het LUMC voortzetten.

Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

Wij zijn opzoek naar patiënten die een pijnlijke neuropathie hebben door chemotherapie, ouder zijn dan 18 jaar en waarbij de chemotherapie tenminste 3 maanden gestopt is.

Meer informatie

Wilt u meer informatie en/of bent u geïnteresseerd in deelname aan het LAX onderzoek? Vul dan onderstaand contactformulier in.


    Meld je vandaag nog aan voor deelname aan onderzoek, want samen staan we sterk tegen pijn!